• Ziggo en UPC winnen frequentie en komen ook met mobiel internet


  22 April 2010

  Tele 2 en Ziggo 4, een samenwerking van kabelaars UPC en Ziggo, hebben elk 40MHz aan frequentieruimte gewonnen bij de 2,6GHz-veiling. Daarnaast mogen de bestaande providers KPN, Vodafone en T-Mobile ruimte kopen in de 2,6GHz-band.

  Daarmee hebben alle vijf bedrijven die boden, frequentieruimte gewonnen, zo heeft het Agentschap Telecom bekendgemaakt. Tele2 en Ziggo 4, de naam waaronder Ziggo en UPC meededen, krijgen elk 40MHz toegewezen. KPN en Vodafone krijgen elk 20MHz en T-Mobile krijgt 10MHz. Iedere aanbieder behalve Vodafone heeft daarmee de maximale hoeveelheid frequentieruimte verworven. Vodafone mocht 25MHz krijgen, maar kiest waarschijnlijk voor 20MHz vanwege de mogelijkheid tot 'gepaard spectrum'. Met blokken van 10MHz kan een provider een netwerk opzetten, waarmee een device en een antenne tegelijkertijd signalen kunnen zenden en ontvangen.

  Met deze uitkomst blijft 60MHz frequentieruimte in handen van de overheid, die in totaal 190MHz aanbood. De veiling begon dinsdag, nadat KPN en Vodafone vorige week een rechtszaak om de veiling uit te stellen hadden verloren. De voorwaarden van de veiling waren zó opgesteld dat nieuwkomers meer frequentieruimte konden verwerven. Overigens staat nog niet vast wie welke frequenties krijgt; dat wordt bepaald in een tweede biedronde, die komende maandag plaatsvindt.

  De 2,6GHz-frequenties mogen voor alle netwerktechnieken worden gebruikt, maar het ligt voor de hand dat de vijf bedrijven ze vooral voor wimax of lte zullen gebruiken. Beide 4g-technieken moeten mobiel internet mogelijk maken met snelheden van op termijn enkele honderden megabit per seconde tot, in de nog verdere toekomst, 1Gbps.

  Bron: Tweakers.net

Voeg een beoordeling / Reactie toe