• Mobiel Internet op de Laptop achtergrondartikel


  17 September 2008

  Operators ´vallen over elkaar heen´ met mobiele data-aanbiedingen voor de laptop. In de afgelopen weken hebben zowel KPN, Vodafone als T-Mobile nieuwe of aangepaste tariefplannen gelanceerd voor hun mobiele dataproducten voor de laptopgebruiker. Mobiele data breekt door en de operators kunnen met deze nieuwe markt een deel van de terugloop van inkomsten uit spraak, MTA en roaming compenseren. Uit Telecompaper’s kwartaalrapportage (zie Dutch Mobile Q2 2008 report) blijkt dat de groei van Nederlandse mobiele operators voornamelijk voortkomt uit de sterke groei van niet-spraak gerelateerde omzet. Ook ziet Telecompaper uit zowel de fysieke als online promoties dat er een grote toename is van aanbiedingen waarbij een laptop of mini-laptop word aangeboden in combinatie met een data-abonnement.

  Vodafone is de laatste van de drie netwerk operators die met een vernieuwd aanbod kwam. Naast een aantal kleine aanpassingen in bestaande pakketten (die elk een beperkte downloadlimiet hebben) komt Vodafone met drie nieuwe pakketten voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. De pakketen hebben de zelfde namen als het huidige aanbod – Standaard, Plus en Super – wat tot verwarring kan leiden. De prijzen (inclusief btw) van de nieuwe pakketten zijn: Vodafone Standaard voor 19,95 euro (gelijk aan bestaand), Vodafone Plus voor 34,95 euro (is 5 euro duurder) en Vodafone Super voor 49,95 euro (is 10 euro duurder). Een belangrijk verschil in deze nieuwe flat-fee tarieven is dat de download-snelheden lager liggen (respectievelijk 0,768 Mbps, 1,5 Mbps en 2 Mbps in plaats van 3,6 Mbps). Ook hoeft de gebruiker van de nieuwe abonnementen niet te betalen na het passeren van de bundelgrens (van 400 MB, 1GB en 2,5GB) maar in plaats daarvan wordt bij alle abonnementen de snelheden teruggebracht naar 128 Kbps download en 64 Kbps upload. T-Mobile was tot nu toe de enige mobiele operator die ook de downloadsnelheid terugbracht brengen bij overschrijding van de gekozen pakketlimiet. Blijkbaar een goed voorbeeld, vond Vodafone. Interessant is dat de Vodafone-abonnee meer gestraft wordt in download-snelheid dan de T-Mobile-klant (namelijk 128 Kbps in plaats van 384 Kbps).

  KPN heeft ook pakketten met verschillende snelheidsmogelijkheden, waarbij zakelijke klanten uit veel hogere snelheden kunnen kiezen (1,5 of 3,6 Mbps). KPN maakte bekend dat de downloadsnelheid van mobiel internetten vanaf eind oktober verdubbeld wordt, van 3,6 Mbps naar 7,2 Mbps. Dit geldt specifiek voor zakelijk klanten. KPN is hiermee de eerste operator die een download-snelheid van 7,2 Mbps aanbiedt in combinatie met een upload-snelheid van 1,4 Mbps. Verwacht word dat de andere zullen volgen. Naast deze verhoging biedt KPN het zakelijk Bundel Start-pakket van 19,95 euro (excl. btw) met 400 MB in plaatst van 250MB. Dat KPN zich niet alleen op zakelijke klanten richt, blijkt uit de recente introductie van drie abonnementen voor het jongerenmerk Hi. Het gaat om drie abonnementen voor mobiel internet op de laptop die maandelijks opzegbaar zijn: 'Soms Online' (22,95 euro) met 400 Mbps, 'Regelmatig Online' (37,95 euro) met 1GB en ‘Vaak Online’ met 4GB (69,95 euro).

  T-Mobile gaf enkele weken geleden het startsein voor veranderingen in het mobiel internet-aanbod. T-Mobile’s nieuwe aanbod met hogere snelheden en verlaagde prijzen, sinds 1 september geactiveerd, bestaat uit drie pakketen (zowel voor consumenten als voor zakelijke klanten): Laptop Economy voor 19,95 euro, Laptop Business voor 34,95 euro en Laptop Executive voor 59,95 euro. Waarbij elk pakket een hogere download-snelheid heeft. Laptop Executive heeft de hoogste download-snelheid van 3,6 Mbps en een upload-snelheid van 1,4 Mbps. Bij overschrijding van 250 MB (Laptop Economy) en 1GB (Laptop Business) aan data, valt de snelheid terug naar 384Kbps down- en 64 Kbps upload, bij Laptop Executive geldt onbeperkt internetten in Nederland (fair use policy onbekend). Daarnaast introduceerde T-Mobile de prepaid-mogelijkheid, waarbij het modem 99,90 euro kost en verkrijgbaar is bij de MediaMarkt, Phonehouse en de 80 T-Mobile-winkels. Laptop PrePaid kost 1 euro per MB waarbij maximaal 7,00 euro per dag gerekend wordt.

  Naar aanleiding van deze aanpassingen door de marktspelers is het niet verwonderlijk dat er steeds meer promoties plaatsvinden, door zowel fysieke winkels als Mediamarkt, BCC en BelCompany, als door webwinkels. Steeds vaker wordt er een mini-laptop of gewone laptop aangeboden in combinatie met USB-modem en mobile data-abonnement. Het meest aangeboden data-abonnement is van T-Mobile of KPN. Uit de laatst verschenen promotie-analyse van Telecompaper komt naar voren dat het aanbieden van een USB-modem in combinatie met een mobile data-abonnement het meest gepromote toestel is.

  Telecompaper verwacht dat de vraag naar mobiele data op de laptop steeds meer gaat toenemen. Met instapprijzen voor mobiel internet onder de twintig euro, gecombineerd met de mogelijkheid van mobiliteit, wordt dit soort pakketten zelfs interessant als alternatief voor vaste internetverbindingen . Toch zal er eerst een betere dekking en snelheidservaring van mobiel internet moeten plaatsvinden wil het een echte concurrent worden.

  Bron: Telecompaper

   

Voeg een beoordeling / Reactie toe