• 122 mln. Europeanen hebben mobiel internet


  17 June 2008

  Inmiddels maken 112 miljoen Europeanen gebruik van mobiel internet. Dit blijkt uit cijfers van de GSM associatie. De markt voor mobiel internet groeide daarmee met zo’n 40% tot 7 miljard euro. Dat is overigens exclusief SMS gebruik.

  De snelle groei is goed nieuws voor de operators die zo’n 20 miljard euro investeerden om hun netwerken geschikt te maken voor snel mobiel internet (3G). Europeanen blijken mobiel internet sneller op te pakken dan de rest van de wereld. In Europa ligt de penetratie van mobiel internet op ongeveer 22% van de bevolking. In Amerika is dat 18% en in Azië 4%. Opvallend trouwens dat de penetratie in Azië zo laag ligt. Ik heb altijd gedacht dat die voorop liepen op dit gebied.

  In Nederland lijken we wat achter te blijven bij de rest van Europa. Volgens cijfers van OMI, die door voorzitter Paul Brackel gepresenteerd werden tijdens de laatste Mobile Monday, telt Nederland ongeveer 1,6 miljoen actieve gebruikers van mobiel internet. Dat komt neer op zo’n 10% van de bevolking. Wellicht is de definitie in Nederland wat strakker (actief gebruik), maar de achterstand zou ook verklaard kunnen worden door het hoge percentage dat al gebruik maakt van breedband via een vaste lijn. Ons land komt keer op keer uit de bus als een van de koplopers op dat terrein. Mobiel internet heeft dan last van ‘de wet van de remmende voorsprong.’

  Volgens de GSM associatie gaan de prijzen voor mobiel internet door de concurrentie van onder andere Wifi gestaag naar beneden. Zo zou het gemiddelde tarief voor onbeperkt mobiel internet ongeveer tussen de tien en vijftien euro liggen. Dit is een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik groeit daarentegen snel. Het mobiele dataverkeer groeide binnen een jaar met 75%.

  Bron: Marketingfacts.nl

Voeg een beoordeling / Reactie toe