• Concurrent UMTS in Amsterdam Getest


  27 May 2008

  Callmax, bekend van het landelijke semafonie-netwerk, introduceert op woensdag 28 mei een mobiel breedbandnetwerk gebaseerd op 802.20, ook wel bekend onder de bijnaam 'mobile-fi', in Amsterdam.

  Callmax logoIn eerste instantie richt Callmax zich met het nieuwe netwerk op de zakelijke gebruiker, schrijft Emerce. Deze zouden via een vpn op afstand kunnen werken. Elke gebruiker zal maximaal kunnen beschikken over een snelheid van 2Mbps, dat binnen een jaar verhoogd zal worden naar 5Mbps. Callmax biedt een 1Mbps-abonnement aan voor 50 euro per maand. Er is echter wel een fair use-beleid aan verbonden, waarbij volgens Callmax op een maximum van 2GB of 4GB per maand gerekend moet worden.

  Het Eindhovense bedrijf heeft grootse plannen met 802.20. De komende maanden wordt iedere twee weken een nieuw basisstation geplaatst waardoor aan het einde van het jaar de hele Randstad moet zijn gedekt. Voor een landelijk dekkend netwerk denkt Callmax met 300 basisstations toe te kunnen. Na Nederland staat er een uitrol gepland voor Noorwegen, Zweden en Denemarken.

  Callmax heeft 802.20, verkozen boven diens voorganger 802.16e, ook wel bekend als mobiel wimax, omdat de eerstgenoemde mobiele communicatiestandaard een aantal voordelen heeft. Zo biedt 802.20, dat gebruik maakt van het 3,5GHz-frequentiespectrum, nog stabiele verbindingen als de gebruiker zich verplaatst met een snelheid van maximaal 250km/h, terwijl de vertraging hooguit 10ms bedraagt. Huidige 3g-netwerken functioneren maar tot 100km/h, met een vertraging van minstens 500ms. Ook bleek uit tests dat mobiel wimax binnenshuis niet goed presteert. Die standaard heeft daarentegen weer als voordeel dat het bereik groter en de overdrachtsnelheid hoger is.

  Bron: Tweakers.net

Voeg een beoordeling / Reactie toe