U bent nu hier: Home » HSDPA Nieuws
 • Concurrent UMTS in Amsterdam Getest


  27 May 2008

  Callmax, bekend van het landelijke semafonie-netwerk, introduceert op woensdag 28 mei een mobiel breedbandnetwerk gebaseerd op 802.20, ook wel bekend onder de bijnaam 'mobile-fi', in Amsterdam.

  Callmax logoIn eerste instantie richt Callmax zich met het nieuwe netwerk op de zakelijke gebruiker, schrijft Emerce. Deze zouden via een vpn op afstand kunnen werken. Elke gebruiker zal maximaal kunnen beschikken over een snelheid van 2Mbps, dat binnen een jaar verhoogd zal worden naar 5Mbps. Callmax biedt een 1Mbps-abonnement aan voor 50 euro per maand. Er is echter wel een fair use-beleid aan verbonden, waarbij volgens Callmax op een maximum van 2GB of 4GB per maand gerekend moet worden.

  Het Eindhovense bedrijf heeft grootse plannen met 802.20. De komende maanden wordt iedere twee weken een nieuw basisstation geplaatst waardoor aan het einde van het jaar de hele Randstad moet zijn gedekt. Voor een landelijk dekkend netwerk denkt Callmax met 300 basisstations toe te kunnen. Na Nederland staat er een uitrol gepland voor Noorwegen, Zweden en Denemarken.

  Callmax heeft 802.20, verkozen boven diens voorganger 802.16e, ook wel bekend als mobiel wimax, omdat de eerstgenoemde mobiele communicatiestandaard een aantal voordelen heeft. Zo biedt 802.20, dat gebruik maakt van het 3,5GHz-frequentiespectrum, nog stabiele verbindingen als de gebruiker zich verplaatst met een snelheid van maximaal 250km/h, terwijl de vertraging hooguit 10ms bedraagt. Huidige 3g-netwerken functioneren maar tot 100km/h, met een vertraging van minstens 500ms. Ook bleek uit tests dat mobiel wimax binnenshuis niet goed presteert. Die standaard heeft daarentegen weer als voordeel dat het bereik groter en de overdrachtsnelheid hoger is.

  Bron: Tweakers.net

 • "Volgende maand lancering Iphone 3G"


  25 May 2008

  Weblog Gizmodo weet het nu echt zeker. Een bron heel, heel, heel dichtbij Apple heeft bevestigd dat de 3G iPhone wordt gepresenteerd tijdens de WWDC Keynote op 9 juni. Volgens het weblog is de tweede generatie iPhone direct wereldwijd beschikbaar, maar of Nederland daar ook onder valt is nog de vraag. In ieder geval zullen volgens het weblog in veel landen de exclusieve contracten vervallen en zal de iPhone niet langer voor een vaste prijs worden aangeboden.

  Volgens Engadget zal de nieuwe iPhone beschikken over 3G-functionaliteit en gps. Verder heeft het apparaat vrijwel dezelfde afmetingen, maar een glimmende zwarte achterkant.

  Bron: Bright

 • "Nederlander wilt niet mobiel bankieren"


  22 May 2008

  Ondanks de ontspannen houding van Nederlanders ten opzichte van nationale, financiële en persoonlijke veiligheid, zij zich toch grote zorgen maken over identiteitsdiefstal via toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie.

  Mobiel bankieren komt ook naar voren als bron van zorg, bijna tweederde van de Nederlandse consumenten vindt een mobiele telefoon geen optie voor bankzaken of online winkelen. Dat blijkt uit de resultaten van het Unisys Security Indez onderzoek.

  Met een resultaat van 94 punten op een schaal van 0 tot 300 punten kan geconcludeerd worden dat Nederlanders zich in het algemeen weinig zorgen maken over veiligheid, met uitzondering van identiteitsdiefstal, creditcardfraude en online bankieren.

  Nederlanders zijn het meest bezorgd over onbevoegd toegang tot of misbruik van persoonlijke informatie. Slechts 14 procent is niet bezorgd, terwijl 38 procent zeer tot extreem bezorgd is. De grootste bezorgdheid leeft onder volwassenen van 45 jaar en ouder. Bijna eenderde (31 procent) van de Nederlandse volwassenen geeft aan zich zeer tot extreem veel zorgen te maken over misbruik van credit- en debitcardinformatie. Het aantal mensen dat zich hier geen zorgen over maakt is ten opzichte van vorig jaar gegroeid van 16 procent tot 28 procent.

  Mobiel bankieren

  Op de vraag of de mobiele telefoon gebruikt wordt om rekeningen te betalen, banktransacties uit te voeren of online te winkelen, geeft 73 procent van de Nederlanders aan dat zij niet overwegen om met de mobiele telefoon betalingstransacties uit te voeren. Aan de andere kant geeft 10 procent aan wel al via de mobiele telefoon betalingen te verrichten, een kwart hiervan is tussen de 18 en 24 jaar.

  Volwassenen in Nederland zijn niet overtuigd van de veiligheid die mobiele telefoons en PDA's bieden wanneer bij online financiële transacties. Slechts 4 procent geeft aan erin te geloven dat mobiele apparaten zeer veilig zijn. Van de ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar zegt 61 procent mobiele telefoons enigszins tot zeer veilig te vinden voor online transacties, dit in vergelijking met 19 procent in de groep volwassenen ouder dan 55 jaar.

  Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) vindt dat banken de beste veiligheid bieden voor mobiele transacties, slechts 3 procent denkt dat telecomproviders de beste veiligheid bieden.

  Het onderzoek wordt twee keer per jaar wereldwijd uitgevoerd, onder meer hier in Nederland.

  Bron: Emerce