U bent nu hier: Home » HSDPA Nieuws
 • Miljoenenboete Telfort vanwege UMTS


  14 June 2008

  Het Agentschap Telecom heeft KPN-dochter Telfort een mlnenboete opgelegd. Reden is dat de mobiele operator geen snel UMTS-netwerk heeft aangelegd. Daartoe verplichtte Telfort zich wel, nadat het in 2000 ruim euro 400 mln had betaald voor een UMTS-requentie.

  Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

  Vanaf deze week kost het Telfort elk kwartaal dat het in gebreke blijft euro 5 mln. De boete kan oplopen tot maximaal euro 40 mln. Volgens het Agentschap Telecom is dat bedrag ongeveer even hoog als de totale kosten voor de aanleg van een UMTS-netwerk. KPN zegt bezwaar aan te tekenen tegen de boete.

  Acht jaar geleden kochten vijf mobiele operators een UMTS-licentie. Daarmee is het mogelijk om via de mobiele telefoon of de laptop snel data te versturen en te ontvangen. Aan de licenties zat de verplichting vast om binnen zeven jaar een netwerk te bouwen dat landelijk dekkend is.

  Sindsdien heeft KPN concurrent Telfort overgenomen, maar slechts e e n netwerk in gebruik genomen. Dat wordt ook door de klanten van Telfort gebruikt, aldus het dagblad.

  Bron: FD

 • Ether TV nu via KPN op mobiele telefoons


  05 June 2008

  Binnenkort kan iedereen overal op zijn mobieltje televisie kijken, althans als je een abonnement neemt bij KPN en een toestel koopt van Samsung.

  Het Nederlandse telecomconcern opent volgende week een netwerk speciaal voor de verspreiding van televisie naar mobiele telefoons. Dat is een Europese primeur; tot nu toe was het alleen mogelijk om mobiel tv te kijken met mobiel internet.

  Het netwerk dat donderdag wordt gelanceerd (MobielTV) werkt net als Digitenne, televisie die via de ether wordt verzonden. 

  Tien zenders
  Er zijn via MobielTV tien zenders te ontvangen: Nederland 1, Nederland 3, RTL4, de nieuwe nieuwszender RTL24, SBS6, Jetix/Veronica, MTV Music, Discovery Channel, Xite en Nick Toons.

  Volgens KPN zullen omroepen ook programma's aanbieden speciaal voor mobiele telefoons. Een abonnement kost 9,95 euro per maand. 

  Voorlopig zijn alleen nog maar de Samsung mobieltjes van het type P960 geschikt voor deze dienst. KPN verwacht dat later dit jaar de mobiele televisie ook te zien zal zijn op toestellen van Nokia en LG en andere typen van Samsung.

 • Zeer sterke groei Mobiel Internet Japan


  05 June 2008

  Het zijn de jongeren in Japan die massaal aan het mobiel internetten zijn geslagen. Hetgeen de Japanse overheid zorgen baart.

  Japanse kinderen spenderen uren per dag met het verzenden van e-mails. Termeer omdat het gebruikelijk is onder de jeugd dat wanneer je niet binnen een half uur reageert op een e-mail voor minderwaardig word aangezien.

  Meest recente cijfers laten zien dat ruim 50% van de basisscholieren in Japan de beschikking hebben over een mobiele telefoon met toegang tot het internet.

  De overheid is op dit moment maartregelen aan het bekijken om kinderen te verbieden te internetten op hun GSM.