U bent nu hier: Home » HSDPA Nieuws
 • Mobiel Internet gestuwd door opkomende markten


  29 June 2008
  AMSTERDAM -  Het aantal gebruikers van mobiel breedbandinternet kan in vijf jaar tijd stijgen naar 600 miljoen gebruikers.

  Volgens topman Torbjorn Possne van Ericsson wordt de groei aangedreven door markten in Azië en Latijns Amerika. Nu al onderzoekt ongeveer 50 procent van de markten buiten West Europa en de Verenigde Staten mogelijkheden om mobiel breedband te gebruiken, aldus Possne. Ik gok dat de groei bij de opkomende markten vandaan komt.

  Momenteel zijn er wereldwijd zon 350 miljoen gebruikers van vast breedbandinternet. Ook dat aantal kan volgens Possne verdubbelen naar 700 miljoen.

  Bron: Telegraaf.nl

 • Nederlands bedrijf maakt als eerste mobiel breedband internet mogelijk


  29 June 2008

  Worldmax is het eerste bedrijf in Europa met een dekkend netwerk op basis van de wereldwijde WiMAX standaard, dat binnen én buiten breedband internet biedt. Op 17 juni jongstleden lanceerde Worldmax voor de regio Amsterdam de eerste Europese WiMAX dienst onder de naam ‘Aerea Light'. 

  Voor de levering en beheer van het Business Support Systeem voor Aerea Light, selecteerde Worldmax Datacon. Dit Tilburgse ICT bedrijf was al eerder verantwoordelijk voor vergelijkbare implementaties bij UPC Mobile en T for Telecom.

  Met ‘Area Light' kunnen klanten profiteren van draadloze breedbandtoegang tot het internet. Dat betekent dat gebruikers binnen de Amsterdamse ring online games kunnen spelen, films kunnen downloaden of bekijken of naar streaming muziek kunnen luisteren, waar ze ook zijn.

  "De tijdslijnen voor de realisatie van Aerea Light waren zeer ambitieus", aldus Ingrid Goos, Marketing & PR bij Worldmax, "Datacon heeft bewezen dat zij de kennis en capaciteiten heeft om een Business Support Systeem voor WiMAX in korte tijd te kunnen implementeren. Na de zomer zal Worldmax naast het prepaid product ook een postpaid product aanbieden. Ook hiervoor zijn de tijdslijnen kort, maar we hebben er alle vertrouwen in dat Datacon ons ook in deze fase prima zal ondersteunen."

  Ervaring in de telecom branche
  Datacon bouwde de laatste jaren veel ervaring op met de specifieke softwaretechnische behoeften van telecom operators en Mobiele Virtuele Netwerk Operators (MVNO's). Het Tilburgse ICT-bedrijf implementeerde voor Worldmax een platform waarmee de communicatie tussen gebruiker en aanbieder plaatsvindt.

  "Hoewel het gaat om een regionale propositie, hebben we met deze implementatie het eerste webbased Business Support Systeem in Europa geleverd dat daadwerkelijk WiMAX ondersteunt", aldus Meindert van Duijvenbode, CEO van Datacon.

  "De stappen naar landelijke dekking van WiMAX zullen de komende periode vragen om steeds meer uitbreidingen van deze innovatieve software." Voor de implementatie maakte Datacon gebruik van het door het bedrijf zelf ontwikkelde softwareproduct TelBase.

 • 122 mln. Europeanen hebben mobiel internet


  17 June 2008

  Inmiddels maken 112 miljoen Europeanen gebruik van mobiel internet. Dit blijkt uit cijfers van de GSM associatie. De markt voor mobiel internet groeide daarmee met zo’n 40% tot 7 miljard euro. Dat is overigens exclusief SMS gebruik.

  De snelle groei is goed nieuws voor de operators die zo’n 20 miljard euro investeerden om hun netwerken geschikt te maken voor snel mobiel internet (3G). Europeanen blijken mobiel internet sneller op te pakken dan de rest van de wereld. In Europa ligt de penetratie van mobiel internet op ongeveer 22% van de bevolking. In Amerika is dat 18% en in Azië 4%. Opvallend trouwens dat de penetratie in Azië zo laag ligt. Ik heb altijd gedacht dat die voorop liepen op dit gebied.

  In Nederland lijken we wat achter te blijven bij de rest van Europa. Volgens cijfers van OMI, die door voorzitter Paul Brackel gepresenteerd werden tijdens de laatste Mobile Monday, telt Nederland ongeveer 1,6 miljoen actieve gebruikers van mobiel internet. Dat komt neer op zo’n 10% van de bevolking. Wellicht is de definitie in Nederland wat strakker (actief gebruik), maar de achterstand zou ook verklaard kunnen worden door het hoge percentage dat al gebruik maakt van breedband via een vaste lijn. Ons land komt keer op keer uit de bus als een van de koplopers op dat terrein. Mobiel internet heeft dan last van ‘de wet van de remmende voorsprong.’

  Volgens de GSM associatie gaan de prijzen voor mobiel internet door de concurrentie van onder andere Wifi gestaag naar beneden. Zo zou het gemiddelde tarief voor onbeperkt mobiel internet ongeveer tussen de tien en vijftien euro liggen. Dit is een daling van 25% ten opzichte van vorig jaar. Het gebruik groeit daarentegen snel. Het mobiele dataverkeer groeide binnen een jaar met 75%.

  Bron: Marketingfacts.nl