U bent nu hier: Home » HSDPA Nieuws
 • bijna 5% T-Mobile klanten online met mobiel internet


  12 August 2008

  Op de consumentenmarkt heeft 4,4 procent van de Europese klanten van T-Mobile een abonnement op mobiel internet, Web 'n Walk. In juli verkocht het Nederlandse filiaal 35.000 iPhones.

  Mobiel internet maakt door heel Europa gestaag opmars. Dat beeld wordt bevestigd door de kwartaalcijfers die France Telecom, KPN, Vodafone en nu ook Deutsche Telekom presenteerden.

  Zojuist publiceerde Deutsche Telekom zijn financiële cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf rapporteert niet meer zo specifiek als voorheen hoe intensief mobiel internet wordt gebruikt en wat dat in geldelijke zin oplevert. Toch lichten de Duitsers een tipje van de sluier op.

  In de toelichting op de cijfers staat dat het bedrijf in west-Europa 4,1 miljoen abonnees op Web 'n Walk heeft. Dat is het mobielinternetproduct op de consumentenmarkt.

  Internationaal heeft T-Mobile 125 miljoen klanten, van wie er 93,5 miljoen in Europa wonen.

  Hoe doen anderen het?

  Omgerekend houdt dat in, dat 4,4 procent van de klanten een abonnement op mobiel internet heeft. Voor Nederland zou dat, ongewogen omgerekend, uitkomen op 232.000.

  Cijfers van andere operators, louter over mobiel internet:

  • France Telecom (Orange): 21 miljoen abonnees, 18 procent van het klantenbestand
  • KPN: 200.000 abonnees op de consumentenmarkt, 300.000 op de zakelijke markt
  • Vodafone: Omzet datadiensten steeg 51 procent tot 6,8 procent van totale concernomzet

  T-Mobile zette internationaal voor 8,7 miljard euro om, 0,3 procent meer dan in 2007. Inclusief de activiteiten op het vaste net leidde dat tot een kwartaalomzet voor Deutsche Telekom van 15,1 miljard, een daling van 2,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst voor het kwartaal bedraagt 300 miljoen euro.  

  100.000 klanten in 3 maanden

  In Nederland boekte T-Mobile een omzet van 447 miljoen euro. Drie maanden geleden was dat nog 416 miljoen, maar vorig jaar stond de teller nog op 301 miljoen. Die omzetgroei van 48,5 procent is het directe gevolg van de overname van de vaste en mobiele activiteiten van Orange Nederland van France Telecom. Daarvoor betaalde T-Mobile 1,3 miljard euro.

  T-Mobile Nederland had eind juni 2008 5,3 miljoen klanten, 100.000 meer dan drie maanden daarvoor. Nederland boekte samen met Duitsland en Hongarije de grootste groei, aldus moederbedrijf Deutsche Telekom.

  Eerder deze week bleek uit onderzoek van Telecom Magazine dat het gebruik van wifi-hotspots in 2007 met zeker 50 procent steeg. T-Mobile, dat als nummer 2 wifi-operator van Nederland scheutig was met details, zegt dat het aantal wifi-sessies per persoon én de gemiddelde sessieduur in 2007 met 75 procent steeg. Of en hoeveel het bedrijf daadwerkelijk iets met wifi verdient, blijft in het ongewisse. 

  Bron: Emerce.nl

 • Mobiel Internet Vodafone tijdelijk plat door onderhoud


  05 August 2008

  Klanten van Vodafone hebben maandag 5 augustus last ondervonden van onderhoud aan het netwerk van de telecomprovider. Vodafone-klanten die met hun mobiele telefoon wilden internetten, konden geen verbinding tot stand brengen.

  Hoewel het probleem inmiddels is opgelost, had niemand last moeten hebben van de werkzaamheden aan het mobiele netwerk, vertelde woordvoerster Yvonne Koks van Vodafone aan Tweakers.net. "Vanwege de vakantie hebben we tijdelijke krachten in moeten zetten om onderhoud te plegen. Die zijn niet van alle procedures op de hoogte."

  Op GoT stroomden de meldingen binnen dat er bij Vodafone niet geïnternet kon worden. Daarbij werd snel duidelijk dat alleen surfen onmogelijk was: e-mail en chatverkeer verliep wel probleemloos. "Browsen, e-mailen en chatten werken via verschillende routes in het netwerk", licht Koks toe. "Daardoor is de kans kleiner dat alle internetdiensten in een keer uitvallen. Bij de werkzaamheden is dat fout gegaan: de alternatieve routering voor het surfverkeer is niet op tijd ingesteld."

  De eerste meldingen van de storing zijn al van zondag en leken niet geografisch gebonden. Inmiddels zou mobiel internetten weer moeten werken, zegt Koks. Volgens haar vindt er voorlopig geen groot onderhoud meer plaats. "Als er iets gebeurt, zullen er noodreparaties uitgevoerd worden, maar ik verwacht niet dat klanten de komende tijd nog problemen met het browsen op hun telefoon zullen hebben."

  Bron: Tweakers.net

 • Sterke concurrentie bij mobiel internet


  31 July 2008

  Het is inmiddels wel duidelijk dat de groei in de telecom moet komen van mobiele datadiensten zoals SMS en vooral mobiel internet.

  Benjamin benadrukt in het artikel de rol die de recent gelanceerde iPhone 3G speelt in deze ontwikkeling. In Nederland heeft T-Mobile vooralsnog de exclusieve verkooprechten. Maar KPN en Vodafone laten het daar niet bij zitten. KPN verwacht nog voor het einde van het jaar de iPhone in Nederland te mogen verkopen. “Wij zijn nog steeds in gesprek met Apple”, aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer woensdag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van KPN. Vodafone lanceerde afgelopen weken een Sim Only abonnement voor sim-lockvrije iPhone 3G’s en probeert daarmee overstappers naar T-Mobile te behouden.

  Het gerucht gaat zelfs dat de storing bij T-Mobile afgelopen week misschien wel eens het werk van een concurrent zou kunnen zijn. En helemaal vreemd is die gedachte niet als je je realiseert dat de iPhone-gebruikers op dit moment de meest waardevolle klanten zijn voor T-Mobile (25 tot 65 euro per maand per gebruiker gedurende 2 jaar). Een paar dagen storing zal veel zakelijke gebruikers nog wel even tot nadenken zetten voordat ze overstappen naar T-Mobile. Kortom, de strijd om de mobiele surfer is nu echt begonnen!

  Bron: Marketingfacts.nl