U bent nu hier: Home » HSDPA Nieuws
 • Gratis mobiel internet voor Belgen op mobiel


  24 December 2008

  Telecomaanbieder Mobile Vikings introduceert gratis mobiele internettoegang voor de Belgische markt. Naar verluidt, moeten de inkomsten uit ‘transacties en gerichte advertenties’ komen. Belgen die gratis via hun mobiele telefoon willen internetten (tot 1 GB per maand), kunnen nu terecht bij telecomaanbieder Mobile Vikings, een onderdeel van het Belgische interactieve bureau City Live. Zij hebben de keuze om volledig over te stappen (met behoud van hun bestaande telefoonnummer) of om de gratis dienst als tweede provider te nemen. Volgens Koen Delvaux, Chief Technology Officer City Live, moet de mobiele internetter straks ‘persoonlijk getinte’ advertenties voorgeschoteld krijgen. Daarmee wordt de gratis internettoegang gefinancieerd.

  Delvaux denkt met name lokale adverteerders te kunnen trekken, aangezien de locatie van de internetter nauwkeurig wordt bijgehouden. Hij stelt dat een verdere omzetstroom komt uit eventuele transacties; zijn bedrijf claimt een percentage van de aankopen die ‘zijn’ internetters via het netwerk van Mobile Vikings plegen. Tot dusver heeft Delvaux echter nog geen adverteerders aan zich weten te binden. Over de financiering van Mobile Vikings doet hij geen verdere uitspraken: “Daar hebben wij met onze investeerders afspraken gemaakt.” Delvaux weigert desgevraagd ook om de naam van de betrokken netwerkoperator te noemen.

  Ook wil hij niet ingaan op de periode die de gratis dienst heeft gekregen om de gepleegde investeringen terug te verdienen. Wel stelt de Chief Technology Officer dat er Europese ambities bestaan voor de gratis internettoegang. Over de termijn waarop de geplande buitenlandse expansie zijn beslag moet krijgen, kan Delvaux evenmin uitspraken doen.

  Bron: Telecom-update.nl

 • In Nederland heeft 10% bevolking onbeperkt mobiel internet


  12 December 2008

  Een op de tien Nederlanders heeft een mobiele telefoon met een flat-fee-abonnement voor mobiel internet. De Nederlandse telecomproviders hebben de afgelopen anderhalf jaar bijna anderhalf miljoen van zulke abonnementen verkocht.

  OMI2, een organisatie van bedrijven die het gebruik van mobiel internet willen stimuleren, schat dat ongeveer 50.000 mensen per maand een flat-fee-abonnement afsluiten. Die abonnementen kosten bij de providers grofweg zeven tot vijftien euro per maand en bieden onbeperkt toegang tot internet via gprs of umts, al is er vaak wel een fair use policy. De groei van het aantal flat-fee-abonnementen gaat nog steeds door, zegt voorzitter Paul Brackel van OMI2: "Het plafond is nog niet bereikt."

  Het mobiele internet zal volgens Brackel steeds vaker gebruikt gaan worden voor location based services, zoals het opzoeken van file-informatie of het vinden van vrienden en bekenden. "Er is veel innovatie op dat gebied en omdat zoveel mensen een flat-fee-abonnement hebben, hoeven ze zich geen zorgen te maken over de kosten van deze services."

  De ontwikkeling van lokatiediensten wordt in de hand gewerkt door het groeiend aantal mobieltjes met gps: een jaar geleden had 2 procent van de telefoons gps aan boord, inmiddels is dat 14 procent. Die groei komt onder meer door hoge verkoopcijfers van toestellen als de Samsung Omnia, de iPhone 3G, de Xperia X1 en de HTC Touch Diamond, die allemaal over gps beschikken. Daarnaast kan de lokatie bepaald worden aan de hand van Cell-ID, een techniek die al wordt toegepast door Google Maps Mobile.

  Toch hebben de lokatiediensten een keerzijde. "Je hebt altijd te maken met privacy", zegt Brackel. "Het moet altijd via een opt-in gaan, waarbij de gebruiker toestemming moet geven om zijn lokatie te onthullen." In een whitepaper over lbs stelt hij dan ook dat lokatiegegevens goed beveiligd moeten worden.

  Bron: Tweakers.net

 • Grote Mobiel Internetstoring Telfort


  28 November 2008

  Telfort kampte deze week met een grote internetstoring op het mobiele netwerk. Vooral bezitters van Nokia's konden vanaf woensdagnacht tot vrijdagmiddag geen dataverbinding opzetten. Inmiddels is de storing opgelost, zegt Telfort.

  De storing deed zich door het hele land voor, blijkt uit de reacties op GoT. Telfort erkent de problemen en zegt dat de laatste storing vrijdagmiddag om ongeveer twee uur is opgelost. Alle klanten zouden nu weer moeten kunnen internetten op hun telefoon, zegt Anita Groenink van Telfort tegenover Tweakers.net.

  Het netwerk van Telfort, dat bij KPN is ondergebracht, is getroffen door meerdere storingen. De grootste deed zich woensdagnacht voor, aldus Groenink. Die storing duurde donderdag de hele dag. "Het datacentrum was volgelopen met data, dus dat functioneerde niet meer." Wat precies het euvel was, blijft onduidelijk. Toen de storing door middel van een herstart van het netwerk werd opgelost, deed zich iets curieus voor. "Veel mensen konden weer internetten, alleen bezitters van Nokia's niet. Door een fout bij de instellingen konden ze geen contact met het netwerk maken."

  De reeks van storingen houdt volgens gebruikers al een week aan, waarbij vooral vorig weekeinde en afgelopen donderdag veel mensen niet konden internetten. Groenink hoopt dat de storingen nu zijn afgelopen. Het is mogelijk dat sommige klanten die de klantenservice probeerde te bellen, lang in de wacht moesten staan. "We proberen iedereen snel te woord te staan, maar als het heel druk is, kan dat even duren."

  Bron: Tweakers.net